sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Frudicetum Sisä-Savo


Yleistä.

Frudicetumin tehtävä on selvittää eri omena- ja hedelmäpuiden menestymistä jo tuotanto ominaisuuksia sisä-savon alueella. Samalla on tarkoitus edistää kansalaisten omavaraista taloutta hedelmien osalta.
Tämä edellyttää että niillä kotitalouksilla, joilla on käytettävinään viljelyyn sopivaa maata muutaman puun ala, voisivat tuottaa omat omenansa tai jopa muitakin hedelmiä yksinkertaisesti ja puhtaasti. Tämä edellyttää että puut ovat talvenkestäviä ja mahdollisimman vastustuskykyisiä tauteja ja tuholaisia vastaan. Omena- ja hedelmäpuissa on lajikemäärä runsas, lisääntyen koko ajan jalostus työn ansiosta. Samoin kasvatus menetelmät kehittyvät ja yksinkertaistuvat. Kuitenkin kaikki lajikkeet ei ole alueellisesti samalla lailla sopivia, johtuen ilmastosta ja maaperästä.
Sisä-savolla on tiettyjä erityispiirteitä, jotka vaikuttavat omenan ja hedelmän viljelyyn alueella. Kohtalaisen pohjoisen sijainnin lisäksi alue on merellisen ja mantereellisen ilmaston rajalla. Tämä aiheuttaa voimakkaita ja äkillisiä ilmasto muutoksia. Toisaalta tätä lieventää maaston mäkisyys ja runsas järvisyys. Maaperä on vaihtelevaa joten sopivia paikkoja varmaan on runsaasti siltä osin.

Seurannan tärkein kriteeri on talvenkestävyys. Jos puun talvenkestävyys on huono, sitä on turha yrittää kasvattaa vaikka sen kaikki muut ominaisuudet olisivat kuinka hyvät tahansa.

Historiaa.

Pääasiallinen omenan ja hedelmän viljely on yleisesti keskittynyt lähinnä lounais-suomeen. Tämä on johtunut pääasiassa siitä että lajikkeet jotka on ollut käytössä ovat olleet talvenarkoja tai ainakin on niin oletettu. Nyttemmin kun on tullut uusia lajikkeita ja kun ulkomailtakin on saatu taimiainesta, on herännyt ajatus josko niistä löytyisi sellaisia jotka menestyisivät pohjoisempanakin.

Pitkäaikainen Otavan puutarhaoppilaitoksen pomolooki Anssi Krannila esitti ajatuksen v 2005 keväällä koetarhojen perustamisesta savon alueelle. Alussa oli mukaan lähtemässä noin kymmenen halukasta mutta ajan myötä yli puolet luopui tai keskeytti. Yhtenä näistä toimimaan jääneistä koetarhoista on tarhamme, joka on myös lisännyt lajike määrää ja erilaisten perusrunkojen käyttöä. Pyrimme vuosittain havainnoimaan lajikkeiden ominaisuuksia ja menestymistä alueellamme. Esittelemme tuloksia myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti